Alt Text
Strokovna sekcija že trideset let sledi ciljem in nalogam, ki jih je zapisal prvi izvršni odbor sekcije – oblikovanje novih enotnih programov kontinuiranega izobraževanja; spremljanje dosežkov znanosti in tehnike na področju nujne medicinske pomoči; oblikovanje enotne doktrine na področju nujne medicinske pomoči in reševalne dejavnosti v Sloveniji; dokumentiranje opravljenega dela po enotni metodologiji in znanstvenoraziskovalno delo ter publiciranje strokovnih gradiv na področju nujne medicinske pomoči in reševalne dejavnosti.
Ob železnici 30 A, 1000 Ljubljana sekcija-resevalcev@zbornica-zveza.si

Predstavitev sekcije

Strokovna sekcija proučujejo strokovna vprašanja s svojega ožjega strokovnega področja zdravstvene nege, organizirajo strokovna izpopolnjevanja posameznega ožjega strokovnega področja zdravstvene nege, oblikujejo strokovna priporočila in strokovne smernice s svojega ožjega strokovnega področja zdravstvene nege ter obravnavajo strokovna in družbena vprašanja, ki so pomembna za razvoj stroke. Strokovno sekcijo vodi in zastopa predsednik/ca strokovne sekcije, člani izvolijo izvršilni odbor, v katerem članice in člani izvajajo program sekcije.
Strokovna sekcija že trideset let sledi ciljem in nalogam, ki jih je zapisal prvi izvršni odbor sekcije – oblikovanje novih enotnih programov kontinuiranega izobraževanja.
Spremljanje dosežkov znanosti in tehnike na področju zunajbolnišnične nujne medicinske pomoči, oblikovanje enotne doktrine na področju nujne medicinske pomoči in reševalne dejavnosti v Sloveniji.
Dokumentiranje opravljenega dela po enotni metodologiji in znanstvenoraziskovalno delo ter publiciranje strokovnih gradiv na področju zunajbolnišnične nujne medicinske pomoči in reševalne dejavnosti.

Izvršilni odbor

Gregor Vidrih

Gregor Vidrih

vidrih78@gmail.com

Severno Primorska regija
Andrej Humar

Andrej Humar

Peter Černe

Peter Černe

pet.cerne@gmail.com

Dolenjsko - Posavska regija in Bela krajina
 Zoran Petrovič

Zoran Petrovič

zoran80@gmail.com

Prekmurska regija

Strokovni svet in častni člani

Priznanja in nagrade

Logotip

V logotipu Sekcije reševalcev v zdravstvu je zvezda življenja (lat. Stella Vitae, ang. Star of Life).

Kaj je zvezda življenja?

Ta simbol je leta 1977 izdal ameriški komisar za patente in blagovne znamke, ker je bil potreben univerzalni simbol za službe nujne medicinske pomoči v Združenih državah Amerike. Izdana je bila Nacionalni upravi za varnost prometa v cestnem prometu (NHTSA), da bi zagotovili, da lahko zdravstveno oskrbo na cestah in avtocestah nudi le medicinsko osebje, ki je pridobilo certifikat Ameriškega zdravniškega združenja. Zvezda življenja je nadomestila prvotno uporabljeni oranžni križ, ki so ga pogosto zamenjali s podobnim znakom simbola Rdečega križa.

Simbolika in pomen zvezde življenja

Zvezda življenja je povezana z različnimi pomeni, pri čemer vsak vidik simbola predstavlja pomemben medicinski koncept.

     

Asklepijeva palica Kerikej

                                                                    

 • Kača - Simbol kače, zvite okoli palice, je znan kot Asklepijeva palica, grškega boga medicine in predstavlja avtoriteto, zdravljenje in pomlajevanje. Kača je simbol obnove, ki izhaja iz dejstva, da odvrže kožo in se obnavlja.
 • Asklepijevo palico pogosto zamenjujejo s Kerikejem, dve okrog palice oviti kači s krili na vrhu, ki je simbol boga Hermesa. Kerikej se tudi včasih uporablja kot simbol medicine ali zdravnika (namesto Asklepijeve palice ), čeprav ta simbol ni povezan s Hipokratom.
 • S povezavo kače, ki se levi - simbol ponovnega rojstva in plodnosti ter dobrega in zla v eni osebi. In palice – simbol avtoritete, drevesa, družabnika, prebivališča in namestnika božanstva - Eskulapova palica simbolizira umetnost zdravilstva. Okrog palice ovita kača je po splošnem prepričanju navadni gož (Elaphe longissima).
 • Kerikej ali Hermesova palica je kratka prerokova palica, prepletena z dvema kačama v obliki dvojne vijačnice, včasih okrašena s krili. V pozni antiki je bil kerikej verjetno podlaga za astrološki znak, ki je predstavljal planet Merkur. V rimski ikonografiji je bil pogosto prikazan, kako ga grški bog Hermes (rimski bog Merkur), glasnik bogov, vodnik mrtvih in zaščitnik trgovcev, kockarjev, lažnivcev in tatov drži v levi roki. Kerikej se pogosto uporablja kot simbol medicine, posebej v Severni Ameriki, to pa zaradi zamenjave s tradicionalnim simbolom Asklepijevo palico, ki ima samo eno kačo in nima kril.
 • Simbol zvezde življenja je logotip Svetovne zdravstvene organizacije WHO, v Sloveniji službe nujne medicinske pomoči NMP in simbol Ameriške medicinske zveze ter simbol Slovenskega zdravniškega društva...
 • The Star of life - Zvezda življenja ima šest črt - krakov, od katerih vsak predstavlja pomembno lastnost nujne medicinske pomoči. Te lastnosti so:
  • Zaznavanje ali ugotovitev potrebe po intervenciji: prvi ključni vidik v primeru izrednih razmer je zaznavanje težave, obsega težave in ugotavljanje načinov, kako se lahko ljudje na kraju samem zaščitijo pred morebitno nevarnostjo v okolici. To vlogo običajno prevzamejo civilisti, ki so pogosto očividci v takih okoliščinah.
  • Poročanje ali obveščanje ekipe o intervenciji: ko očividci ugotovijo težavo in sprejmejo ukrepe za zaščito sebe in drugih, pokličejo strokovno pomoč, pojasnijo situacijo in navedejo svojo lokacijo, nato pa se na kraj dogodka pošlje nujna medicinska pomoč (DSZ).
  • Odziv ali odhod na intervencijo: s klicem na pomoč se dolžnost očividcev ne konča. Medtem ko čakajo na strokovno pomoč, morajo civilisti po svojih najboljših močeh nuditi prvo pomoč tistim, ki jo potrebujejo.
  • Oskrba pacienta na kraju dogodka: to je običajno prva naloga, ki jo opravijo ekipe nujne medicinske pomoči. Ekipa nujne medicinske pomoči (NMP) ob prihodu stabilizira ali poskuša stabilizirati zdravstveno stanje pacienta na kraju dogodka.
  • Oskrba pacienta med transportom: med transportom ekipa NMP vzdržuje vitalne funkcije in izvaja kontrolo nad zdravstvenim stanjem pacienta.
  • Predaji pacienta v dokončno oskrbo v ustrezni zdravstveni ustanovi: to je običajno faza, v kateri ekipa nujne medicinske pomoči zaključi svojo vlogo. Na tej točki je pacient že v bolnišnici, kjer prejme ustrezno zdravstveno oskrbo, prilagojeno njegovim potrebam. Ekipa nujne medicinske pomoči pacienta preda bolnišnični ekipi in čaka na naslednjo aktivacijo.

Miti, povezani z zvezdo življenja

V grški mitologiji Asklepij je Apolonov sin, ki ga je kentaver Kiron izuril v umetnosti zdravljenja. Njegove veščine zdravljenja in medicine so bile tako močne, da ga je Zevs ubil v strahu, da bi zaradi njegovih veščin ljudje postali nesmrtni. Kljub temu je bil znan kot zdravnik brez primere. Ker je Asklepij slovel kot odličen zdravilec in zdravnik, se je v Tesaliji začel Asklepijev kult. Njegovi privrženci so verjeli, da lahko v sanjah vpliva na prekletstva in predpisuje zdravila proti boleznim.
V Svetem pismu, Številke 21,9, Mojzes postavi bronasto kačo na drog, da bi ozdravil Izraelce, ki so jih ugriznile puščavske kače. Zgodba nakazuje, da je kače poslal Bog, da bi kaznoval Izraelce, ki so se pritoževali nad mano, ki so jim jo pošiljali zastonj.

Kje se uporablja zvezda življenja?

 • Simbol je viden na reševalnih vozilih in helikopterjih, namenjenih za nujno medicinsko pomoč.
 • Na zemljevidu simbol označuje, kje so na voljo službe nujne medicinske pomoči.
 • Če simbol nosi zdravstveni delavec, to pomeni, da je ta oseba certificiran reševalec nujne medicinske pomoči.
 • Ko ga vidimo na knjigah in drugih gradivih za usposabljanje, je simbol znak, da je delo certificirano za usposabljanje za ukrepanje ob nujnih stanjih.
 • Simbol na medicinski opremi označuje sposobnost te opreme za zagotavljanje nujne medicinske pomoči.
 • Ta simbol na vratih dvigala označuje, da je v njem mogoče namestiti nosila v nujnih primerih.
 • Ta simbol, narisan kot tetovaža, je znak predanosti reševanju življenj ne glede na okoliščine.

Zvezda življenja je zelo pomemben simbol, ki ne simbolizira le zdravljenja, temveč je tudi identifikacijski znak za zdravstvene skupine, ki delujejo v sistemu NMP. Zvezda življenja je univerzalni simbol nujne medicinske pomoči.

Logotipi sekcije v formatu

V vektorskem formatu PDF V slikovnem formatu PNG V slikovnem formatu JPG